Negativt prat om AP7 från Mats Svensson 2000 AB

Hur gör man reklam för en dålig tjänst som Mats Svensson 2000 AB?

En bra tjänst säljer sig själv, alltså om man kan göra fondval som överträffar AP7 Aktiefond och visa detta på ett tydligt och ärligt sätt. Klarar man inte det tar man till vilseledande marknadsföring i olika former om sin egen tjänst. Ett annat sätt är att prata negativt om AP7 i avskräckande syfte, här följer några exempel från Mats Svensson 2000 AB.

AP7 Aktiefond är en högriskfond, min tjänst har lägre risk, hävdar Mats Svensson 2000 AB

Mats Svensson hävdade följande i början på 2024:

"Ap7 är en högriskfond med risk 5/7 vars största innehav består av teknologiföretag. Något som förvisso gynnat fonden senare år. Då jag under perioder ligger i räntefonder med väldigt låg risk sänker jag den totala risken i min portfölj. Min risk över tid är således lägre än AP7. Ur det perspektivet är en jämförelse med AP 7 inte relevant. Det blir som att jämföra äpplen med päron. En mer rättvis jämförelse vore i så fall med en globalfond."

Stämmer detta verkligen?  Först lite om risk.

Det finns lite olika sätt att bedöma risk. På Pensionsmyndighetens fondtorg har man följande nivåer:

De flesta aktiefonder hamnar på nivån hög eller mycket hög, exempel:

AP7 Aktiefond sticker alltså inte ut som en fond med mycket hög risk. Har man det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa så har man AP7 Aktiefond till 100 % upp till 55 års ålder och sen viktas mer och mer in av AP7 räntefond och risken minskar. AP7 Räntefond har nivån "Låg". "Mycket låg" har fonder typ kort räntefond eller likviditetsfond.

Mats Svensson har typiskt valt fonder som man återfinner med risken "Mycket hög".

Ett annat sätt att gradera risk är nivån 1-7 där nivån sätts efter vilken standardavvikelse fonden haft över de senaste 5 åren. 1 är lägsta risken, 7  är den högsta. Standardavvikelsen är ett mått på hur mycket avkastningen varierat över åren i förhållande till vilket medelvärde avkastningen för fonden haft. För de högsta nivåerna har man följande nivåer:

5: Standardavvikelse 10-15
6: Standardavvikelse 15-25
7: Standardavvikelse 25 eller högre (högst risk)

AP7 aktiefond har legat på nivå 5 eller 6. Vad gäller för Mats Svensson då? PPM-granskaren har räknat på Mats Svensson fondval, de val som gjort att han haft så hög snittavkastning. En snittavkastning som till största delen bygger på att han valde att med extremt hög risk ligga i en rysslandfond under 2009 och då han gick +175%. Följande standardavvikelser gäller för  hans avkastning:

2000-2009 (innan tjänsten startade 2010): 56% - alltså en extremt hög risk!
2010-2019 (första 10 åren med tjänsten): 16,3%  - ungefär som AP7 Aktiefond

Tittar vi istället på 5-årsperioder:

2000-2004: 25% - nivå 6
2005-2009: 68% - en extremt hög 7:a (7 är högsta)
2010-2014: 21% - nivå 6
2015-2019: 9% - nivå 4
2019-2023: 15% - nivå 6

Hans fondval har alltså haft en mycket hög risk utom under perioden 2015-2019. Och under den perioden då han byggde upp sin höga snittavkastning hade han alltså en extremt hög risk!

Vad gäller att sänka risken under sämre perioder så har AP7 Aktiefond en avancerad riskhantering med variabel hävstång och innehavet kan till stora delar ligga i likvider. AP7 är det trygga valet som alla seriösa aktörer rekommenderar liksom staten via Pensionsmyndigheten. AP7 är utformad just för att vara ett tryggt val under en lång tidsperiod och sen bli ännu tryggare efter 55 års ålder om man har AP7 Såfa med högre och högre andel ränta vid stigande ålder.

Slutsats:
Mats Svensson har inga belägg alls för att hans fondval har lägre risk än AP7. Historiken visar snarare på det omvända, han har haft en extremt hög risk innan han startade sin tjänst och under tiden han drivit sin tjänst har han legat på ungefär samma risk som AP7, men med mycket sämre avkastning.  Klart att han inte vill jämföra med AP7 då både avkastningen varit betydligt sämre och risken varit mycket högre än AP7 för hans fondval historiskt.

Mailväxling mellan Mats Svensson 2000 AB och  en potentiell kund, hävdar att AP7 är att "lägga alla ägg i samma korg"

PPM-granskaren har fått ta del av en mailkonversation mellan Mats Svensson och en potentiell kund, "Ulla". Enligt den hävdar Mats att det är ett bra val att åtminstone lägga en del av premiepensionen i hans tjänst, och att lägga allt i AP7 är att lägga alla ägg i samma korg.

Mats Svensson 2000 AB försöker skrämma en potientiell kund om att AP7 är att lägga alla ägg i samma korg

Hur kan AP7 vara att lägga alla ägg i samma korg? AP7 Aktiefond är ju en global aktiefond med ungefär 3000 olika aktier. Den liknar väldigt mycket en global indexfond även om den har en del aktiva delar för att öka avkastningen via hävstång och för att minska risken genom möjligheten att en del av innehavet är i likvida tillgångar. AP7 är knappast att lägga alla ägg i samma korg, att påstå detta är helt enkelt inte sant och ännu ett exempel på vilseledande marknadsföring. Påståendet kommer också från en person som haft en mycket hög risk, bl.a. genom att 2009 ligga 100% i en rysslandfond och har haft en mycket hög standardavvikelsepå sin avkastning, dvs en extremt hög risk. Det är snarare Mats som lagt alla ägg i samma korg. 

Från informationen om AP7 från ap7.se
AP7 har som uppdrag att ge spararna en trygg pension, något som Mats Svensson inte alls lyckats med historiskt och hans egna fondval har enligt ovan haft en extremt hög risk för att bygga upp den höga snittavkastning han använder i sin marknadsföring men som inte kommer kunderna till del, snarare tvärtom.

Beskrivning av vad AP7 är, som jämförelse mot det Mats Svensson 2000 AB säger om att AP7 är att lägga alla ägg i samma korg i premiepensionen, PPM